Beheersingsmodel

Voca en het fiscale beheersingsmodel

Samen verantwoordelijk: Voca voor compliant werken als (en met) zelfstandige(n).

De wereld van werk verandert snel en ingrijpend. Steeds meer professionals kiezen voor zelfstandigheid, en steeds meer organisaties werken met deze groep samen. Maar met die ontwikkeling groeit ook de behoefte aan grip, transparantie en juridische zekerheid.

Dat is waar Voca het verschil maakt: een platform en werkwijze waarin zelfstandigen en opdrachtgevers samenwerken aan een duurzame, eerlijke en wettelijk verantwoorde samenwerking.

 

Een uniek model: mede-eigenaarschap van zelfstandigen

Voca is geen doorsnee platform. Het is een coöperatief model waarin zelfstandige professionals zich hebben verenigd in een ledenvereniging. Deze vereniging geeft haar leden handelingsperspectief om compliant te werken en is daarom mede-eigenaar van de Voca-applicatie. Daarmee zijn de zelfstandigen niet alleen gebruiker, maar ook medeontwikkelaar en belanghebbend bij succes van het platform.

Dit eigenaarschap brengt voordelen met zich mee: zelfstandigen bouwen mee aan hun eigen werkomgeving, delen mee in het rendement van het platform, en bepalen samen de spelregels. De zelfstandigen kunnen op het platform een eigen agenda beheren en bepalen daarmee zelf wanneer ze willen werken. De Voca-werkwijze maakt ze extra compliant! Het brengt echter ook verantwoordelijkheden met zich mee.

Lidmaatschap van de vereniging betekent dat je je verbindt aan een professionele standaard en aan verantwoording met de applicatie over je zelfstandige positie. Die wederkerigheid is de kern van wat Voca onderscheidt.

Professionele verantwoording als norm, geen uitzondering

Binnen Voca is verantwoording geen administratieve verplichting, maar een professionele standaard. De zelfstandige die met Voca werkt begrijpt dat ook de zzp’er extra inspanningen moet verrichten om compliant te kunnen werken. Iedere zelfstandige binnen het platform committeert zich aan de richtlijnen van de vereniging, waarin onder meer is opgenomen dat de zzp’er:

  • een eigen tariefbeleid voert (initiële stelling en onderhandeling);
  • zelfstandig opdrachten accepteert of weigert;
  • mogelijk niet geaccepteerd wordt door een opdrachtgever waarmee onderhandeld wordt;
  • actief reflecteert op de eigen inzet en werkprocessen;
  • en met Voca een tool gebruikt waarmee dagelijks kan worden aangetoond dat er sprake is van zelfstandig ondernemerschap.

Die verantwoording wordt niet achteraf verzameld of met terugwerkende kracht gedocumenteerd, maar vindt plaats op dagbasis, direct gekoppeld aan de inzet en de daarop van toepassing zijnde voorwaarden.

AI-gedreven dagverantwoording en juridische toetsing

De technologische ruggengraat van Voca bestaat uit een slimme AI-engine, getraind op alle relevante wetgeving én jurisprudentie over schijnzelfstandigheid, waaronder de Deliveroo-uitspraak van de Hoge Raad, Digital Services Act en the Platform Workers Directive. Iedere interactie binnen het platform – van het accepteren van een opdracht tot het bepalen van de locatie, het eiegenaarschap van de agenda, de uitonderhandelde vergoeding en de wijze van uitvoering – wordt meegewogen in een juridisch onderbouwde dagverantwoording.

Deze dagverantwoordingen zijn niet alleen zichtbaar voor de zelfstandige zelf, maar ook beschikbaar voor de opdrachtgever.

Daarmee ontstaat een uniek inzicht: de opdrachtgever kan per dag, per opdracht en per zelfstandige aantonen dat er sprake is van een compliant inzet. Bij mogelijke problemen of risico’s kan er vrijwel direct worden ingegrepen.

De AI-toepassing beoordeelt automatisch:

  • de mate van gezagsverhouding;
  • de aanwezigheid van ondernemersrisico;
  • de ruimte voor eigen invulling van het werk;
  • en de afbakening van contractuele verplichtingen.

Op basis van deze beoordeling ontstaat een geobjectiveerde, maar behoorlijk nauwkeurige, inschatting van de arbeidsrelatie – niet op basis van een intentie of een verklaring / certificaat, maar real time op basis van feiten.

Een beheersingsmodel dat wérkt

Voor opdrachtgevers is dit van grote waarde. De Belastingdienst verlangt dat opdrachtgevers actief beleid voeren om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Dit moet worden vastgelegd in een zogeheten beheersingsmodel – een set van procedures, waarborgen en controles waarmee wordt aangetoond dat de samenwerking met zelfstandigen zorgvuldig en compliant plaatsvindt.

Waar andere modellen vaak bestaan uit papieren procedures en steekproeven, biedt Voca een live, datagedreven beheersingsmodel, dat per opdracht laat zien hoe de zelfstandige en de opdrachtgever daadwerkelijk opereren. De opdrachtgever hoeft zich niet blind te vertrouwen op verklaringen of modelovereenkomsten, maar heeft real-time inzicht in de daadwerkelijke werkwijze.

Deze inzichten kunnen direct worden geïntegreerd in eigen compliance-documentatie, interne audits of belastingcontroles. Daarmee wordt niet alleen aan de wet voldaan – het toont ook maatschappelijk leiderschap: de wil om als opdrachtgever actief bij te dragen aan een eerlijke en toekomstbestendige arbeidsmarkt.

Transparant, schaalbaar en sector overstijgend

Voca is gestart in de zorg, maar het model is toepasbaar voor alle sectoren waar met zelfstandige professionals wordt gewerkt: ICT, onderwijs, finance, creatieve sectoren, sport en nog veel meer. Overal waar kwaliteit, zelfstandigheid en transparantie samenkomen, biedt Voca HET platform waarop professionals én organisaties kunnen bouwen en veilig kunnen samenwerken.

Dankzij het digitale karakter is het systeem eenvoudig op te schalen: of een organisatie nu met 5 of 500 zelfstandigen werkt, de beheersing blijft gewaarborgd.

Geen tussenpersonen, geen onnodige marges

Tot slot: Voca is geen detacheerder of uitzendbureau. Voca werkt evenmin met anonieme matchingalgoritmen. De competentie en de beschikbaarheid bepalen de match! Opdrachtgevers en zelfstandigen hebben direct contact met elkaar en bepalen samen hun samenwerking – binnen de kaders van de wet en ondersteund door de werking van het “eigen” Voca-platform.

Dit zorgt voor lagere kosten, snellere processen en compliant met elkaar samenwerken. Maar het zorgt vooral voor vertrouwen. In een tijd waarin de arbeidsmarkt onder druk staat en wetgeving complexer wordt, is dat misschien wel het grootste goed.

Voca is de nieuwe standaard voor de inzet van zelfstandigen. Door eigenaarschap, verantwoording en technologie samen te brengen, maken we compliance eenvoudig, laagdrempelig en werkbaar. Voor vandaag, en voor morgen.

Ben jij klaar voor de volgende stap?

Start vandaag en werk compliant, efficiënt en transparant.

Aanmelden

Vragen over Voca?

Voor vragen over het platform, hoe wij te werk gaan of iets anders kun je altijd contact met ons opnemen!

* Deze velden zijn verplicht.