Over Voca
Over Voca
Wij zijn Ron, Dennis en Koos — de oprichters van Voca. Ron en Dennis brengen jarenlange ervaring mee als zelfstandige in de zorg. Koos heeft zich vanaf het begin toegelegd op de economische en juridische structuur van het platform. Vanuit onze gedeelde missie hebben we Voca opgericht: een onafhankelijk, juridisch zuiver zzp-platform dat het mogelijk maakt om wél flexibel te werken, maar zonder juridische schijnconstructies of afhankelijkheid van dure intermediairs.
Voca is een platform voor en door zelfstandige professionals. Als zorgprofessional werk je niet voor Voca, maar mét Voca. Deze gelijkwaardige samenwerking vormt de kern van onze werkwijze. Alleen na een zorgvuldige intake kunnen zelfstandigen en zorginstellingen gebruik maken van het platform. Zo behouden we kwaliteit én controle.
Waarom Voca?
We zagen in de praktijk hoe ziekenhuizen en instellingen vastliepen: veel tijd ging verloren aan het benaderen van zzp’ers die al bezet waren, waardoor het vinden van de juiste professional op het juiste moment soms onmogelijk werd. De oplossing werd steeds vaker gezocht in dure tussenpartijen — met als gevolg: hogere kosten voor instellingen en minder autonomie en beloning voor zelfstandigen.
Voca biedt een alternatief. Niet alleen door slimme matching, maar ook door te zorgen voor juridische zekerheid voor beide partijen. Onze naam staat voor oproepbaar zijn én een stem geven aan zelfstandige professionals. Dat doen we — door technologie én gedeeld eigenaarschap — op een manier die uniek is in Nederland.
Waar staan we?
Sinds de lancering in mei 2021 is Voca uitgegroeid tot een bewezen alternatief in de zorgsector. Inmiddels werken zelfstandige zorgprofessionals met Voca bij ruim 60 zorginstellingen, verspreid over de regio’s Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland. Het aantal aangesloten professionals groeit dagelijks.
Maar Voca is meer dan een marktplaats. In samenwerking met de vereniging ZWiZ (Zelfstandigen Werkzaam in Zorg) en met betrokkenheid van juristen en AI-specialisten hebben we een compliance-engine ontwikkeld die per dag, per opdracht en per zelfstandige toetst of er wordt gewerkt binnen de wettelijke grenzen van ondernemerschap.
Onze aanpak is inmiddels ook onder de aandacht van de ministeries van VWS, SZW, EZK en de Belastingdienst. We voeren structureel overleg over hoe het Voca-model — inclusief dagverantwoording, maandrapportages en fiscale beheersingsmodellen — kan bijdragen aan een verantwoorde en juridisch houdbare inzet van zelfstandigen in de zorg en daarbuiten.
Wat kan er nog meer met Voca?
De arbeidsmarkt in de zorg is in beweging. Organisaties zoeken flexibiliteit, maar willen niet langer juridisch of ethisch in de knel komen. Tegelijkertijd groeit de groep professionals die bewust kiest voor zelfstandig ondernemerschap. Voca werkt daarom continu aan nieuwe functionaliteiten en uitbreidingen, waaronder:
- ondersteuning voor zelfstandigen,
- AI-gedreven risicosignalering voor opdrachtgevers en zzp’ers,
- sectoroverstijgende inzet in o.a. onderwijs, ICT, Finance, HR en sport.
- en aansluiting op de aankomende EU Platform Work Directive.